КУХНЯ ЯК РЕПРЕЗЕНТАНТ ГАСТРОНОМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ
DOI:
https://doi.org/10.31866/2410-1311.32.2016.155723Ключові слова:
культура, кухня, гастрономія, гастрономічна культура, харчові практики, споживання, їжаАнотація
Мета даної статті – з’ясування особливостей трансформації кухні як складової гастрономічної культури сучасного суспільства. Методологія дослідження – робота ґрунтується на методології комплексного аналізу, що передбачає звернення до методів різних наук (культурології, філософії, історії) для найбільш глибшого проникнення в сутність досліджуваного явища й отримання максимально повного знання про нього. Новизна дослідження полягає в тому, що його результати вводять у науковий обіг нове знання про сферу харчування, змушують по-новому поглянути на співвідношення традиційного та інноваційного в культурогенезі, на процеси самоідентифікації, що є важливим для прояснення загальних питань теорії та історії культури. Результати і висновки. Процеси американізації та вестернізації харчування, лідируюча роль фаст-фуду є неминучими в сучасному суспільстві. Глобалізація з її новими моделями просторової організації соціокультурної реальності зробила затребуваними одні форми гастрономічної культури та деактуалізувала інші. У результаті індустріалізації сфери харчування, кулінарна культура сучасного міста не може представляти будь-яку одну культурну традицію. Незважаючи на можливість існування кулінарної символіки, що представляє даний простір, місто зазвичай презентує своєрідний кулінарний «мікс» з різних національних кухонь і стилів харчування. Особливим статусом володіють публічні місця споживання їжі, які, функціонуючи в найрізноманітніших варіантах, надають додаткового значення самому процесу споживання їжі, що стає способом утвердження себе в очах іншого. Масова свідомість за допомогою ЗМІ та реклами наповнюється інтересом до метафізичної сторони їжі й харчування, а часом й екзистенціального їх змісту, фіксуючи взаємозв’язок їжі та її вплив на внутрішній світ людини і її душевний стан. Дане дослідження не вичерпує усіх аспектів дослідження: подальшого вивчення потребують питання їжі як фрагмента національної картини світу, культурної уніфікації в сфері харчування, структури, функцій та форм репрезентації гастрономічної культури українців.Посилання
Borysenko, M. (2008). The Life of the Urban People of Ukraine in the 30’s of the 20th Century. Etnichna istoriia narodiv Yevropy [Ethnic history of the peoples of Europe], issue 24, pp. 12–18.
Volkova, A. (2015). Scientific and ethnographic study of the peculiarities of the technology of Ukrainian national cuisine dishes. Traiektoriia nauky [Trajectory of science], vol. 1(1), рр. 4.1–4.8.
Zhovnirova, M., Diachenko, R. (2010). Food and nutrition as an element of traditional Ukrainian household culture. Ukrainska kultura ХХІ stolittia: stan, problemy, tendentsii : materialy Vseukrainskoi naukovo-teoretychnoi konferentsii [Ukrainian Culture of the 21st Century: State, Problems, Trends: Materials of the All-Ukrainian Scientific and Theoretical Conference]. Kyiv, Ukraine, 22 December 2010. Kyiv: Publishing Center of Kyiv National University of Culture and Arts, pp. 36–38.
Kozlov, A. (2005). Food of people. Series: Science for all. Available at: http://padabum.com/d.php?id=100732 [Accessed 3 July 2017].
Kravets, O. (1996). Family life and customs of the Ukrainian people: historical and ethnographic essay. Kyiv: Naukova dumka, p. 136.
Kuveniova, O. (1966). Public life of the Ukrainian peasantry. Kyiv: Naukova dumka, p. 135.
Lipets, Y. (2011). The Development and Traditions of Nutrition in Ukrainian Culture. Ukrainska kultura ХХІ stolittia: stan, problemy, tendentsii: materialy Vseukrainskoi naukovo-teoretychnoi konferentsii [Ukrainian Culture of the 21st Century: State, Problems, Trends: Materials of the All-Ukrainian Scientific and Theoretical Conference]. Kyiv, Ukraine, 22 December 2010. Kyiv: Publishing Center of Kyiv National University of Culture and Arts, pp. 51–55.
Malanchuk, V. (1973). The Life of Ukrainians in the Studies of Volodymyr Hnatiuk. Narodna tvorchist’ ta etnohrafiia [Folk art and ethnography], no. 2, pp. 28–34.
Naulko, V., Artiukh, L., Horlenko, V. (1993). Culture and Life of the Population of Ukraine. Kyiv: Lybid, p. 255.
Rietzer, D. (2011). MacDonaldization of Society. Available at: [Accessed 10July 2017].
Sokhan, I. (2011). The gastronomic culture of globalizing society – problems and prospects. Available at: https://www.hse.ru/data/2012/02/29 [Accessed 5 July 2017].
Yatsenko, S. (2006). Traditional national food as an object of ethnographic research. Available at:< http://eprints.zu.edu.ua/2018/1/3.pdf >[Accessed 6 July 2017].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Олена Павлівна Плюта
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.