КУХНЯ ЯК РЕПРЕЗЕНТАНТ ГАСТРОНОМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2410-1311.32.2016.155723

Ключові слова:

культура, кухня, гастрономія, гастрономічна культура, харчові практики, споживання, їжа

Анотація

Мета даної статті – з’ясування особливостей трансформації кухні як складової гастрономічної культури сучасного суспільства. Методологія дослідження – робота ґрунтується на методології комплексного аналізу, що передбачає звернення до методів різних наук (культурології, філософії, історії) для найбільш глибшого проникнення в сутність досліджуваного явища й отримання максимально повного знання про нього. Новизна дослідження полягає в тому, що його результати вводять у науковий обіг нове знання про сферу харчування, змушують по-новому поглянути на співвідношення традиційного та інноваційного в культурогенезі, на процеси самоідентифікації, що є важливим для прояснення загальних питань теорії та історії культури. Результати і висновки. Процеси американізації та вестернізації харчування, лідируюча роль фаст-фуду є неминучими в сучасному суспільстві. Глобалізація з її новими моделями просторової організації соціокультурної реальності зробила затребуваними одні форми гастрономічної культури та деактуалізувала інші. У результаті індустріалізації сфери харчування, кулінарна культура сучасного міста не може представляти будь-яку одну культурну традицію. Незважаючи на можливість існування кулінарної символіки, що представляє даний простір, місто зазвичай презентує своєрідний кулінарний «мікс» з різних національних кухонь і стилів харчування. Особливим статусом володіють публічні місця споживання їжі, які, функціонуючи в найрізноманітніших варіантах, надають додаткового значення самому процесу споживання їжі, що стає способом утвердження себе в очах іншого. Масова свідомість за допомогою ЗМІ та реклами наповнюється інтересом до метафізичної сторони їжі й харчування, а часом й екзистенціального їх змісту, фіксуючи взаємозв’язок їжі та її вплив на внутрішній світ людини і її душевний стан. Дане дослідження не вичерпує усіх аспектів дослідження: подальшого вивчення потребують питання їжі як фрагмента національної картини світу, культурної уніфікації в сфері харчування, структури, функцій та форм репрезентації гастрономічної культури українців.

Біографія автора

Olena Pliuta, Київський національний університет культури і мистецтв

аспірантка

Посилання

Borysenko, M. (2008). The Life of the Urban People of Ukraine in the 30’s of the 20th Century. Etnichna istoriia narodiv Yevropy [Ethnic history of the peoples of Europe], issue 24, pp. 12–18.

Volkova, A. (2015). Scientific and ethnographic study of the peculiarities of the technology of Ukrainian national cuisine dishes. Traiektoriia nauky [Trajectory of science], vol. 1(1), рр. 4.1–4.8.

Zhovnirova, M., Diachenko, R. (2010). Food and nutrition as an element of traditional Ukrainian household culture. Ukrainska kultura ХХІ stolittia: stan, problemy, tendentsii : materialy Vseukrainskoi naukovo-teoretychnoi konferentsii [Ukrainian Culture of the 21st Century: State, Problems, Trends: Materials of the All-Ukrainian Scientific and Theoretical Conference]. Kyiv, Ukraine, 22 December 2010. Kyiv: Publishing Center of Kyiv National University of Culture and Arts, pp. 36–38.

Kozlov, A. (2005). Food of people. Series: Science for all. Available at: http://padabum.com/d.php?id=100732 [Accessed 3 July 2017].

Kravets, O. (1996). Family life and customs of the Ukrainian people: historical and ethnographic essay. Kyiv: Naukova dumka, p. 136.

Kuveniova, O. (1966). Public life of the Ukrainian peasantry. Kyiv: Naukova dumka, p. 135.

Lipets, Y. (2011). The Development and Traditions of Nutrition in Ukrainian Culture. Ukrainska kultura ХХІ stolittia: stan, problemy, tendentsii: materialy Vseukrainskoi naukovo-teoretychnoi konferentsii [Ukrainian Culture of the 21st Century: State, Problems, Trends: Materials of the All-Ukrainian Scientific and Theoretical Conference]. Kyiv, Ukraine, 22 December 2010. Kyiv: Publishing Center of Kyiv National University of Culture and Arts, pp. 51–55.

Malanchuk, V. (1973). The Life of Ukrainians in the Studies of Volodymyr Hnatiuk. Narodna tvorchist’ ta etnohrafiia [Folk art and ethnography], no. 2, pp. 28–34.

Naulko, V., Artiukh, L., Horlenko, V. (1993). Culture and Life of the Population of Ukraine. Kyiv: Lybid, p. 255.

Rietzer, D. (2011). MacDonaldization of Society. Available at: [Accessed 10July 2017].

Sokhan, I. (2011). The gastronomic culture of globalizing society – problems and prospects. Available at: https://www.hse.ru/data/2012/02/29 [Accessed 5 July 2017].

Yatsenko, S. (2006). Traditional national food as an object of ethnographic research. Available at:< http://eprints.zu.edu.ua/2018/1/3.pdf >[Accessed 6 July 2017].

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-16

Як цитувати

Pliuta, O. (2016). КУХНЯ ЯК РЕПРЕЗЕНТАНТ ГАСТРОНОМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ. Питання культурології, (32), 128–147. https://doi.org/10.31866/2410-1311.32.2016.155723

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ КУЛЬТУРИ