КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ФЕНОМЕНІВ «ВІЙНИ» ТА «МИРУ»: ЕТИКО-КУЛЬТУРНИЙ ВИМІР

Автор(и)

  • Юлія Віталіївна Чуприна Київський національний університет культури і мистецтв, Київ, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4893-7313

DOI:

https://doi.org/10.31866/2410-1311.38.2021.245954

Ключові слова:

війна, культура, мир, діалог культур

Анотація

Явища війни та миру мають особливе значення у глобалізованому світі, де межа переходу цих феноменів почасти ілюзорна і набуває все більших гібридних форм. Особливо гостро постає невирішеність мікроконфліктів, що часто призводить до збройного протистояння. Тому актуальності набувають вивчення та розуміння культурної обумовленості військової природи, завдяки чому можна запобігти таким загрозам. Мета статті полягає у дослідженні явищ війни та миру в межах етико-культурних практик. Методологія дослідження визначається комплексним використанням інструментарію культурології як науки щодо специфіки феноменів війни та миру. Основу дослідження становлять аналітико-описовий, порівняльно-історичний, компаративістський методи, а також методи класифікацій та екстраполяції для вивчення еволюції понять війни та миру, проєктування та теоретичного осмислення основних концепцій, що дозволяють простежити важливість переходу від «культури війни» до «культури миру». Наукова новизна — здійснено аналіз не лише феноменів війни та миру, а й простежено парадигмальні відмінності в концептуалізації відповідних понять. Особлива увага була приділена культивуванню мирних практик, що виступають як дійові засоби протидії поширення мілітаризованого світогляду. Висновки. Визначено, що в сучасному світі надзвичайно важливими є культивування та збереження знань про мир і впровадження необхідних заходів для стабілізації світопорядку. Розуміння сенсу війни та миру як факту культури дозволяє вибудувати теоретико-методологічне і практичне підґрунтя вирішення проблем діалогу культур, дихотомії «війна-культура» та «культура-мир», дослідити взаємозумовленість і взаємоузгодженість із психологічними, соціологічними, політичними та філософськими чинниками, а також особливу увагу сфокусувати на комплексі мирних практик, що покликаний змінити парадигму «культури війни». Доведено, що побудова стабільного світопорядку міститься не лише у зовнішньо обумовлених факторах, а насамперед у власній життєвій позиції та незаангажованості. Рівень критичного мислення має повернути гуманістичний світогляд та привернути увагу до загрози військових протистоянь.

Біографія автора

Юлія Віталіївна Чуприна , Київський національний університет культури і мистецтв, Київ, Україна

Аспірантка

Посилання

Boulding, E. (1988). Building a Global Civic Culture: Education for an Interdependent World. Teachers College Press [in English].

Boulding, E. (2000). Cultures of Peace: The Hidden Side of History. Syracuse University Press [in English].

Cassidy, R. M. (2006). Counterinsurgency and the Global War on Terror: Military Culture and Irregular War. Praeger [in English].

Creveld van, M. (1991). The Transformation of War: The Most Radical Reinterpretation of Armed Conflict Since Clausewitz. Free Press [in English].

Dyrin, A. I., & Kuzin, V. P. (1992). Problemy voiny i mira v sotcialno-filosofskoi mysli antichnosti [Problems of War and Peace in the Socio-philosophical Thought of Antiquity] [Monograph]. Gumanitarnaia akademiia Vooruzhennykh sil [in Russian].

Groot, H. (2020). O prave voiny i mira [On the Law of War and Peace]. Tsentr navchalnoi literatury [in Russian].

Guseinov, A. A., & Apresian, R. G. (1998). Etika [Ethics]. Gardarika [in Russian].

Luttwak, E. N. (2002). Strategy: The Logic of War and Peace. Belknap Press [in English].

Lynn, J. (2003). Battle: A History of Combat and Culture From Ancient Greece to Modern America. Westview Press [in English].

Plato, (2018). Gosudarstvo [State]. Azbuka [in Russian].

Roterodamus, E. (1993). Pokhvala Hlupoti. Domashni besidy [Praise of Folly. Home Conversations]. Osnovy [in Ukrainian].

Shveitcer, A. (1992). Blagogovenie pered zhizniu [Reverence in Front of Life]. Progress [in Russian].

UNESCO. (1981). UNESCO Yearbook on Peace and Conflict Studies. Greenwood Press [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-29

Як цитувати

Чуприна , Ю. В. (2021). КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ФЕНОМЕНІВ «ВІЙНИ» ТА «МИРУ»: ЕТИКО-КУЛЬТУРНИЙ ВИМІР. Питання культурології, (38), 216–225. https://doi.org/10.31866/2410-1311.38.2021.245954

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ КУЛЬТУРИ