НОВІ РЕАЛІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОГО НАДБАННЯ: ЕКСПЕРТИЗА АРХЕОЛОГІЧНИХ КОЛЕКЦІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2410-1311.39.2022.256939

Ключові слова:

Знання про археологію, Експертиза предметів з археологічних колекцій, Доба каменю та бронзи

Анотація

Знання про археологію та історико-археологічну експертизу час від часу проходять перевірку на актуальність. Існують різні погляди на суть, зміст, структуру, динаміку, перспективи та методику проведення наукової археологічної експертизи. Різняться погляди щодо методології та методів їх дослідження, предметного поля цієї наукової та навчальної дисципліни. Однак не викликає сумнівів той факт, що трансформації історико-культурних процесів на сучасному етапі набувають небаченої глибини та справді загальнолюдського звучання. Навчально-методичний посібник «Експертиза предметів з археологічних колекцій. Доба каменю та бронзи», авторами якого є С. Пустовалов, І. Бондар, В. Кушнарьов, В. Пустовалов — це синтез накопиченого матеріалу та його теоретичне осмислення, узагальнення власного досвіду та аналіз методик дослідників, що визначає перспективи подальшого розвитку археології. Створення повноцінного посібника, що відповідає сучасному рівню розвитку науки та археології для закладів вищої освіти, спеціалізацією яких є музеєзнавство, експертиза історико-культурних цінностей, архівна справа — значуща подія в науковому житті. Актуальність представленого видання не викликає сумнівів. Сучасна археологія — різнопланова наукова дисципліна, що охоплює і вивчення найдавнішого людства, і уточнення відомостей недавніх епох, і дослідження пам’яток архітектури та ін. За роки розвитку археології накопичено масу матеріалів, проте велика кількість з них ще недостатньо осмислена та введена в науковий обіг. З огляду на формування підпільного ринку археологічних речей, посібник з експертизи речей, які надходять до музеїв з археологічних розкопок, є нагальною необхідністю. Автори висвітлили методологічні принципи оцінки автентичності речей, які надходять на експертизу до музею, митниці, реставраційної майстерні або на комісію до антикварного магазину.

Біографія автора

Юрій Іванович Горбань, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат культурології, доцент

Посилання

Експертиза предметів з археологічних колекцій. Доба каменю та бронзи / С. Ж. Пустовалов, І. С. Бондар, В. В. Кушнарьов, В. С. Пустовалов ; за заг. ред. С. Ж. Пустовалова. Київ : Вид-во Ліра-К, 2021. 252 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-28

Як цитувати

Горбань, Ю. І. (2022). НОВІ РЕАЛІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОГО НАДБАННЯ: ЕКСПЕРТИЗА АРХЕОЛОГІЧНИХ КОЛЕКЦІЙ. Питання культурології, (39), 249–252. https://doi.org/10.31866/2410-1311.39.2022.256939

Номер

Розділ

РЕЦЕНЗІЇ. ВІДГУКИ. ПОВІДОМЛЕННЯ